fbpx
IMG_1655

Den halvfranska dörren

Spegeldörren av så kallad halvfransk modell är uppbyggd av ett ramverk, två eller flera speglar och eventuellt ett eller flera ljusinsläpp.

Speglarna har samma utseende på dörrens in- och utsida och kan röra sig i förhållande till ramverket vilket förhindrar speglarna från att spricka. Utrymmet mellan spegeln som vetter mot utsidan och den mot insidan fylls med miljövänlig träfiberisolering. Speglarna tillverkas   i kvistfri furu eller i exteriör mdf enligt dina önskemål.

Ramverket är dörrens stomme och är tillverkad av 100% hälsingefuru.

Den halvfranska profilen runt speglarna är fräst direkt i ramträt och profilen blir därför nedsänkt och bildar en övergång mellan dörrens ram och dess speglar. Karmens insida har samma s-formade profil.

Ljusinsläppet byggs av spröjs vars profil matchar den halvfranska profilen. Glaset kittas med äkta oljekitt. Kittet målas för bästa resultat. Glaset som vetter mot insidan är helt och fastsatt med en glaslist som går att ta bort för att underlätta fönsterputs. Det finns olika sorters glas att välja mellan - allt från vanligt fönsterglas till munblåst glas.

Pardörrar och enkeldörrar

Vår halvfranska spegeldörr finns både som enkel- och pardörr och kan varieras i det närmaste oändliga med  spegelindelningar, ljusinsläpp, gångjärn och andra detaljer.

Pardörren kan beställas med två lika breda dörrblad (symmetrisk) eller med olika breda dörrblad (osymmetrisk).

Dörren tillverkas på beställning, skräddarsydd med de mått och övriga specifikationer som önskas. Du kans själv sätta ihop din egen dörr digitalt och sedan beställa en kostnadfri ritning och offert. Börja med att klicka på någon av dörrarna nedan!

Symmetriska pardörrar har två lika breda dörrblad. De har ett mer traditionellt utseende och ger större plats till ett ljusinsläpp i övre spegeln men i gångdörren kan upplevas som smal, i synnerhet om dörrens bredd inte är så stor.

Osymmetriska pardörrar har två olika breda dörrblad. Dörrbladet där dörrens handtag finns (gångdörren) är bredare än det andra för att göra dörren mer bekväm och praktisk att använda, i synnerhet om pardörren inte är så bred. Skillnaden i bredd för osymmetriska pardörrar döljs visuellt genom att det finns två lodräta lister, där den ena täcker för springan mellan dörrarna och den andra bara är för dekorations skull.

Enkeldörr

Enkeldörr

Måttbeställd från 16.900 kr inkl moms

Pardörr

Lika breda dörrblad

Måttbeställd från 31.400 kr inkl moms

Pardörr

Bredare gångdörr

Måttbeställd från 31.900 kr inkl moms

Fakta om dörren

Dörrblad

Tillverkas i 100 % förstklassig furu. Dörrbladet är 72 mm tjockt och består av en kraftig ram samt speglar. Ramen är spegeldörrens stomme och är byggd i massiv furu som är sågad, hyvlad och ihoplimmat för bästa formstabilitet. Ramen är sammanfogad med kraftiga tappar i fyrkantiga tapphål precis som förr. Ramens yta är i det närmaste helt kvistfri. Dörrspeglarna görs av kvistfri furu eller exteriör mdf med samma utseende på dörrens in- och utsida. Utrymmet mellan spegelytorna på ut- och insidan är fyllt med isolering av träfiber. Furuspeglarna är lösa i förhållande till ramen så att de kan röra sig beroende av fuktighet och temperatur. Ramen har en svanhalsprofil infräst runt speglarna. Samma profil återfinns på karmens insida.

Karm

Karmen tillverkas i massiv furu med dimensionen 52×115 mm. Karmens insida har en infräst svanhalsprofi. Tröskeln tillverkas i bok men kan även fås i ek mot tillägg.

Låskista

Assa 2002 med slutbleck ingår som standard. Låshuset kan bytas ut till ett traditionellt lås, Yale Doorman eller andra låssystem om så önskas.

Gångjärn

Assas N3248-110 TMKSS ingår som standard men det går även utmärkt att få dörren med kulturgångjärn med valfri knopp.

Glasning

Glasen fästs med äkta, glasdelande spröjs och kitt. Spröjsen som är 26 mm breda har en vacker svanhalsprofil som ger en levande ljusöppning med djup i spröjsen. På dörrens insida sätts en hel ruta i en ram med tätningslister. Rutan och ramen går att ta bort för att underlätta putsning av glasen. Glaset är som standard fönsterglas (så kallat floatglas eller planglas) men det går utmärkt att byta ut det till munblåst glas, restover, musselin, energiglas eller i stort sett vilket annat glas som helst.

Ytbehandling

Dörren levereras grundmålad med vit linoljefärg eller färdigstruken i en eller flera kulörer av linoljefärg.

Halvfransk pardörr målad med grön umbra
Scroll to Top