fbpx

Att bygga en dörr

Våra dörrar och fönster tillverkas i sin helhet på vårt eget Sörby Kultursnickeri på Öland. Vi bygger dörren från grunden - från val av förstklassigt virke till slutstrykning av dörren. Allting görs under ett och samma tak. Vi är ett litet gäng yrkesmän som varje dag ritar dörrar och fönster, sågar och hyvlar virke, kittar glas och penselmålar dörrar och fönster tillverkade på uppdrag av våra kunder.

fasad

1. Början till en dörr

Varje dörr börjar med en idé på hur den skulle kunna se ut för att passa dig som kund (tex genom att använda vår dörrbyggare). Vi skapar en skalenlig ritning så att dörrens  proportioner och tänkta utseende framgår tydligt samt skickar dig en offert.

2. beställning

När du gett oss klartecken att börjar vi med att skapa en produktionsritning. Alla vi som jobbar på Dörrmakeriet sätter oss sedan ner tillsammans och går igenom projektet i detalj, alltifrån tidsplanering till konstruktion.

Full fart i snickeriet!

3. virkesval

Materialvalet är självklart något som vi lägger stor vikt vid. Vi är petiga med virket och väljer endast det  som lever upp till våra högt ställda krav.

Tätvuxen furu
snickeriet b 1100
fräs 605x403

4. bearbetning av virket

Det utvalda virket klyvs till de bredder som vi vill ha och grovkapas till rätt längd. Sedan hyvlas alla fyra sidor på samtliga ingående delar och limmas ihop till de grunddelar som dörren byggs upp av. Alla delar putsas till rätt dimension och släthet. Med hjälp av en fräs formar vi friser, profiler och lister. Vi fräser fram kraftiga tappar och stämmer ur för tapphålen. Urtag görs för gångjärn, låskistor mm med stämmejsel och stämjärn. Eventuella ornament huggs fram för hand.

5. sammansättning

När alla delar tagits fram och formats är det dags att sätta samman dem. Dörren isoleras med skivor av träfiber innan allt limmas och sätts i press.

Helfransk dörr i massiv furu
Spröjs 600x400

6. glasning

De flesta dörrarna som vi bygger har ett ljusinsläpp. Det går att variera i det oäandliga och kräver nogranhet och tålamod för att tillverka. Vi skär till glaset och kittar fast det för hand med hjälp av  kniv och kitt. Det finns ett antal olika glassorter att välja mellan.

Det inre glaset sätts fast med en ram som går att skruva loss för att underlätta putsning mellan glasen.

7. Målning

Grundmålning ingår alltid i priset men de flesta kunder väljer en färdigstruken dörr. Vi penselmålar dörren i regel med linoljefärg (om inte någon annan färgtyp önskas).

Vi målar även kittet så som man alltid gjort, dels för att vi anser att det gör att kittet håller så mycket bättre och dels för att det helt enkelt är så otroligt mycket snyggare än moderna plastkitt som inte kräver övermålning. Kräver betydligt mer arbete men resultatet blir också därefter.

målning a 400x400
montering 600x400

8. beslagning

När dörren och dess karm är helt klara och färdigmålade sätter vi in dörren i sin karm, monterar låshuset och granskar dörren. Om dörren är färdigstruken monterar vi även tätningslister samt trycken och lås om dörren beställts komplett.

9. Leverans

Slutligen förbereder vi dörren för transport och meddelar dig att din dörr är färdig.

Scroll to Top