fbpx

Linoljemålning

Grundmålning av dörr med linoljefärg

Ytbehandling av ytterdörrar

Grundmålad med linoljefärg

I dörrens pris ingår alltid en grundmålning av dörren med linoljefärg för hand med pensel. Speglarna målas med linoljefärg innan dörren limmas. Om dörren har en ljusöppning med glas kittas det fast med oljevax när grundstrykningen torkat ordentligt. Grundstrykningen slipas sedan lätt innan leverans.

Om du beställer en dörr som endast är grundmålad så tänk på att:

  • Dörren får inte utsättas för fukt och starkt solljus innan den målats färdigt.
  • Dörrens samtliga ytor måste målas med minst två ytterligare lager täckande linoljefärg. Först därefter får dörren monteras. Det räcker inte med att måla tex utsidan innan montering.

Färdigstruken med linoljefärg

De flesta dörrar vi bygger lämnar snickeriet färdigmålade.

Dörren kan ha en och samma färg på in- och utsidan men det vanligaste är en ljus kulör på insidan, som exempelvis olika nyanser av vitt som mandelvitt eller antikvitt alternativt mer grå toner som vetegrå. Utsidan ges ofta en starkare kulör där de vanligaste är guldockra, engelskt rött, grön umbra och herrgårsgul. Det går självfallet även att få sin dörr dekormålad med avvikande kulörer (eller bara nyansskillnader) på listverk, spegelfriser och/eller speglar.

Kittet målas över på traditionellt sätt. Genom att göra på det gamla viset försäkrar vi oss om att såväl funktion som utseende stämmer med äldre tiders kvalitetssnickerier.

Vi börjar med att grundmåla dörren enligt ovan. Därefter slipas grundstrykningen lätt inför de avslutande slutstrykningar. Vi är väldigt noga med penselföringen så att den slutliga ytan blir exakt så som vi vill ha den - slät och fin men samtidigt med spår av penseln.

Om kulturgångjärn önskas målas dessa också med linoljefärg. Beroende på val av pigment avslutas behandlingen av snickerierna med ett lager linoljevax för att få en jämnare glans över hela ytan. Det tar dock flera månader för linoljefärgen att nå sin slutliga glans.

En stor fördel med en linoljemålad dörr är att det är lätt att laga eventuella ytskador som dörren råkar ut för under årens lopp med hjälp av lite linoljespackel och linoljefärg. Det följer dessutom alltid med en burk med bättringsfärg om du beställer dörren färdigstruken. När dörren mattats efter några år är det enkelt att fräscha upp ytan och ge den högre och jämn glans med hjälp av att gnida in ytan med linolja eller linoljevax på en trasa.

Det som kan vara bra att tänka på är att glansen hos färgen inte alltid är helt jämn direkt efter målning. Beroende av bla pigment blir ytans glans mer eller mindre jämn efter slutstrykningen. Detta rättar till sig med tiden. Vill man påskynda att ytan blir mer jämn i glansen kan man gnida in ytan med neutralt linoljevax. En annan aspekt av linoljefärg som är viktig att påpeka är gulningen - linoljan gulnar i mörker och bleks i ljus. Det betyder att linoljefärgen gulnar i ett mörkt rum. För ytterligare information kontakta oss!

Linoljemålning av halvfransk dörr
Linoljemålning av halvfransk dörr
Scroll to Top