fbpx
Grundmålning av dörr med linoljefärg

Grundmålad dörr

I dörrens pris ingår alltid en grundbehandling med varm rå linolja samt en grundstrykning  av dörren med linoljefärg för hand med pensel. Speglarna grundbehandlas och målas med linoljefärg innan dörren limmas ihop så att ett skyddande lager av olja och färg finns runt om spegeln även där det inte syns.

Om du beställer en dörr som endast är grundmålad så tänk på att dörren inte får utsättas för fukt eller starkt solljus innan den målats färdigt. Dörrens samtliga ytor måste målas med minst två ytterligare lager täckande linoljefärg innan montering. Det räcker inte med att måla tex utsidan innan montering. Vill du ha tips och råd hur du ska måla din dörr så är du självklart välkommen att höra av dig.

Färdigstruken dörr

De flesta dörrar vi bygger lämnar snickeriet färdigmålade. Vi målar då dörren i en eller flera kulörer i enlighet med vad du önskar. Innan varje strykning synas ytan noga och eventuella ojämnheter rättas till. Att måla en dörr på detta sätt tar lång tid och är tålamodskrävande men resultatet blir därefter.

Dörren kan ha en och samma färg på in- och utsidan men det vanligaste är en ljus kulör på insidan, som exempelvis olika nyanser av vitt som mandelvitt eller antikvitt alternativt mer grå toner som vetegrå. Utsidan ges ofta en starkare kulör där de vanligaste är guldockra, engelskt rött, grön umbra och herrgårsgul. Det går självfallet även att få sin dörr dekormålad med avvikande kulörer (eller bara nyansskillnader) på listverk, spegelfriser och/eller speglar.

Kittet målas över på traditionellt sätt. Genom att göra på det gamla viset försäkrar vi oss om att såväl funktion som utseende stämmer med äldre tiders kvalitetssnickerier.

Om kulturgångjärn önskas målas dessa också med linoljefärg.

Bra att veta om linoljefärg

En stor fördel med en linoljemålad dörr är att det är lätt att laga eventuella ytskador som dörren råkar ut för under årens lopp med hjälp av lite linoljespackel och linoljefärg. Det följer dessutom alltid med en burk med bättringsfärg om du beställer dörren färdigstruken. När dörren mattats efter några år är det enkelt att fräscha upp ytan och ge den högre och jämn glans med hjälp av att gnida in ytan med linolja eller linoljevax på en trasa.

Det som kan vara bra att tänka på är att glansen hos färgen inte alltid är helt jämn direkt efter målning. Beroende av bla pigment blir ytans glans mer eller mindre jämn efter slutstrykningen. Detta rättar till sig med tiden. En annan aspekt av linoljefärg som är viktig att påpeka är gulningen - linoljan gulnar i mörker och bleks i ljus. Det betyder att linoljefärgen gulnar i ett mörkt rum. För ytterligare information kontakta oss!

Scroll to Top