fbpx
IMG_1655

Massiv trädörr byggd av finaste hälsingefuru i vårt snickeri på Öland. Vår halvfranska spegeldörr finns både som enkel- och pardörr och kan varieras i det närmaste oändliga med  spegelindelningar, ljusinsläpp, gångjärn och andra detaljer.

Dörren tillverkas på beställning, skräddarsydd med de mått och övriga specifikationer som önskas.

Dörren är byggd för hand med traditionella verktyg och maskiner i sin helhet i vårt snickeri på Öland.

Grundmålning av dörren med linoljefärg ingår alltid.

Den halvfranska dörren

Spegeldörren av så kallad halvfransk modell är uppbyggd av ett ramverk, två eller flera speglar och eventuellt ett eller flera ljusinsläpp. Dörren på bilden har ett kvadratiskt övre ljusinsläpp med äkta glasdelande spröjs 2:2 (dvs två horisontella och två vertikala spröjs).

Speglarna är tillverkade av kvistfri hälsingefuru av högsta klass. De har samma utseende på dörrens in- och utsida och kan röra sig i förhållande till ramverket vilket förhindrar speglarna från att spricka. Utrymmet mellan spegeln som vetter mot utsidan och den mot insidan fylls med miljövänlig träfiberisolering.

Ramverket är dörrens stomme och är tillverkad av 100% hälsingefuru.

Den halvfranska profilen runt speglarna är fräst direkt i ramträt och profilen blir därför nedsänkt och bildar en övergång mellan dörrens ram och dess speglar. Karmens insida har samma s-formade profil.

Ljusinsläppet byggs av spröjs vars profil matchar den halvfranska profilen. Glaset kittas med äkta oljekitt. Kittet målas för bästa resultat. Glaset som vetter mot insidan är helt och fastsatt med en glaslist som går att ta bort för att underlätta fönsterputs. Det finns olika sorters glas att välja mellan - allt från vanligt fönsterglas till munblåst glas.

Pardörrar och enkeldörrar

Ytterdörren finns både som enkeldörr och som pardörr. Pardörren kan beställas med två lika breda dörrblad (symmetrisk) eller med olika breda dörrblad (osymmetrisk).

Symmetriska pardörrar har två lika breda dörrblad. De har ett mer traditionellt utseende och ger större plats till ett ljusinsläpp i övre spegeln men i gångdörren kan upplevas som smal, i synnerhet om dörrens bredd inte är så stor.

Osymmetriska pardörrar har två olika breda dörrblad. Dörrbladet där dörrens handtag finns (gångdörren) är bredare än det andra för att göra dörren mer bekväm och praktisk att använda, i synnerhet om pardörren inte är så bred. Skillnaden i bredd för osymmetriska pardörrar döljs visuellt genom att det finns två lodräta lister, där den ena täcker för springan mellan dörrarna och den andra bara är för dekorations skull.

Enkeldörr

Enkeldörr

Måttbeställd från 16.190 kr inkl moms

Pardörr

Lika breda dörrblad

Måttbeställd från 28.890 kr inkl moms

Pardörr

Bredare gångdörr

Måttbeställd från 29.390 kr inkl moms

Fakta om dörren

Dörrblad

Tillverkas i 100 % förstklassig furu. Dörrbladet är 72 mm tjockt och består av en kraftig ram samt speglar. Ramen är spegeldörrens stomme och är byggd i massiv furu som är sågad, hyvlad och ihoplimmat för bästa formstabilitet. Ramen är sammanfogad med kraftiga tappar i fyrkantiga tapphål precis som förr. Ramens yta är i det närmaste helt kvistfri. Dörrspeglarna görs av kvistfri furu och har samma utseende på dörrens in- och utsida. Utrymmet mellan spegelytorna på ut- och insidan är fyllt med isolering av träfiber. Speglarna är lösa i förhållande till ramen så att de kan röra sig beroende av fuktighet och temperatur.

Ramen har en svanhalsprofil infräst runt speglarna. Samma profil återfinns på karmens insida.

Karm

Karmen tillverkas i massiv furu med dimensionen 52×115 mm. Karmens insida har en infräst svanhalsprofi. Tröskeln tillverkas i bok.

Tröskel kan även fås i ek mot tillägg.

Låskista

Assa 2002 med slutbleck.

Kan bytas till Assa 8765 eller mot tillägg till FAS 40B7.

Gångjärn

Assa N3248-110 TMKSS

Kan bytas till kulturgångjärn med valfri knopp mot tillägg.

Glasning

Glasen fästs med äkta, glasdelande spröjs och kitt. Spröjsen som är 26 mm breda har en vacker svanhalsprofil som ger en levande ljusöppning med djup i spröjsen. På dörrens insida sätts en hel ruta i en ram med tätningslister. Rutan och ramen går att ta bort för att underlätta putsning av glasen. Glaset är som standard 3-4 mm fönsterglas (beroende på glasets storlek).

Fönsterglaset kan bytas mot tex antikglas, kulturglas mm mot tillägg.

Ytbehandling

Dörren levereras grundmålad med linoljefärg.


Dörren kan även fås färdigstruken för hand i en eller flera kulörer mot tillägg.

Halvfransk pardörr målad med grön umbra
Scroll to Top