fbpx
Helfransk 1100

Från oss kan du beställa en äkta helfransk ytterdörr helt byggd för hand med hjälp av traditionella verktyg, maskiner och metoder i vårt snickeri på Öland. Dörrarna känetecknas av den kraftiga helfranska listen som omgärdar varje spegel vilkens profil är hämtad från en 1800-talsfastighet i närhet av Kalmar Slott. Dörrarna ger ett exklusivt intryck med ett vackart skuggspel över de djupa profilerna.

Dörren tillverkar vi av förstklassig svensk furu. Speglarna grundmålas med linoljefärg innan limning. När dörren är färdigbyggd målas dörren om så önskas för hand med linoljefärg i valfri kulör eller kulörer. Spegelfriser, den helfranska listen eller delar av den kan dekormålas med annan kulör.

Önskar du även fönster så tillverkar vi givetvis det också. Meddela oss bara vad du tänkt dig så ritar vi och inkluderar dem i offerten.

I Butiken kan du sätta samman din unika dörr. När du är klar beställer du enkelt och kostnadsfritt ritningsunderlag och offert av oss genom att checka ut i kassan. Är du nöjd med ritningarna och offerten bekräftar du din beställning så sätter vi igång att hyvla virket till din nya dörr. Om du inte hittar det du söker så kontakta oss så hjälper vi till!

Den helfranska dörren

Spegeldörren av så kallad helfransk modell är uppbyggd av ett ramverk, två eller flera speglar med en helfransk list mellan speglarna och ramverket. Dörren på bilden har ett kvadratiskt övre ljusinsläpp med äkta glasdelande förskjuten spröjs 2:2 (dvs två horisontella och två vertikala spröjs så att kvadratiska glas bildas i hörnen).

Speglarna är tillverkade av kvistfri hälsingefuru av högsta klass. De har samma utseende på dörrens in- och utsida och kan röra sig i förhållande till ramverket vilket förhindrar speglarna från att spricka. Utrymmet mellan spegeln som vetter mot utsidan och den mot insidan fylls med miljövänlig träfiberisolering.

Ramverket är dörrens stomme och är tillverkad av 100% hälsingefuru.

Den helfranska listen är en 9 cm bred list som håller speglarna på plats. Listens profil är tagen från en entré till en vacker äldre byggnad i närheten av Kalmar slott. Listen är genomgående och alltså inte bara en påspikad dekorativ list utan är en del av dörrens konstruktion precis som förr i tiden. Det sätter extra stora krav på dörrbyggaren eftersom det kräver stor yrkesskicklighet att göra det på det gamla viset.

Den halvfranska profilen runt speglarna är fräst direkt i ramträt och profilen blir därför nedsänkt och bildar en övergång mellan dörrens ram och dess speglar. Karmens insida har samma s-formade profil.

Ljusinsläppet är även det inramat av en helfransk list vilket ger dörren ett enhetligt utseende. Glaset kittas med äkta oljekitt. Kittet målas för bästa resultat. Glaset som vetter mot insidan är helt och fastsatt med en glaslist som går att ta bort för att underlätta fönsterputs. Det finns olika sorters glas att välja mellan - allt från vanligt fönsterglas till antikglas.

Pardörrar och enkeldörrar

Ytterdörren finns både som enkeldörr och som pardörr. Pardörren kan beställas med två lika breda dörrblad (symmetrisk) eller med olika breda dörrblad (osymmetrisk).

Symmetriska pardörrar har två lika breda dörrblad. De har ett mer traditionellt utseende och ger större plats till ett ljusinsläpp i övre spegeln men i gångdörren kan upplevas som smal, i synnerhet om dörrens bredd inte är så stor.

Osymmetriska pardörrar har två olika breda dörrblad. Dörrbladet där dörrens handtag finns (gångdörren) är bredare än det andra för att göra dörren mer bekväm och praktisk att använda, i synnerhet om pardörren inte är så bred. Skillnaden i bredd för osymmetriska pardörrar döljs visuellt genom att det finns två lodräta lister, där den ena täcker för springan mellan dörrarna och den andra bara är för dekorations skull.

Enkeldörr

Måttbeställd från 17.990 kr inkl moms

Parddörr

Lika breda dörrar

Måttbeställd från 33.390 kr inkl moms

Parddörr

Olika breda dörrar

Måttbeställd från 33.890 kr inkl moms
Tillverkning av helfransk list
Tillverkning av helfransk list

Fakta om dörren

Dörrblad

Tillverkas i 100 % förstklassig furu. Dörrbladet är 72 mm tjockt och består av en kraftig ram samt speglar. Ramen är spegeldörrens stomme och är byggd i massiv furu som är sågad, hyvlad och ihoplimmat för bästa formstabilitet. Ramen är sammanfogad med kraftiga tappar i fyrkantiga tapphål precis som förr. Ramens yta är i det närmaste helt kvistfri. Dörrspeglarna görs av kvistfri furu och har samma utseende på dörrens in- och utsida. Utrymmet mellan spegelytorna på ut- och insidan är fyllt med isolering av träfiber. Speglarna är lösa i förhållande till ramen så att de kan röra sig beroende av fuktighet och temperatur.

Mellan dörrens ramverk och speglar sitter en genomgående, äkta helfransk list.

Karm

Karmen tillverkas i massiv furu med dimensionen 52×115 mm. Karmens insida har en infräst svanhalsprofil. Tröskeln tillverkas i bok.

Tröskel kan även fås i ek mot tillägg.

Låskista

Assa 2002 med slutbleck.

Kan bytas till Assa 8765 eller mot tillägg till FAS 40B7.

Gångjärn

Assa N3248-110 TMKSS

Kan bytas till kulturgångjärn med valfri knopp mot tillägg.

Glasning

Glasen fästs med äkta, glasdelande spröjs och kitt. Spröjsen som är 26 mm breda har en vacker svanhalsprofil som ger en levande ljusöppning med djup i spröjsen. På dörrens insida sätts en hel ruta i en ram med tätningslister. Rutan och ramen går att ta bort för att underlätta putsning av glasen. Glaset är som standard 3-4 mm fönsterglas (beroende på glasets storlek).

Fönsterglaset kan bytas mot tex antikglas, kulturglas mm mot tillägg.

Ytbehandling

Dörren levereras grundmålad med linoljefärg.


Dörren kan även fås färdigstruken för hand i en eller flera kulörer mot tillägg.

Scroll to Top