fbpx

Om panelytterdörrar

Paneldörr 1100

Beställ din helt unika panelytterdörr av oss på Dörrmakeriet! Dörren är byggd för hand med traditionella verktyg och maskiner i sin helhet i vårt snickeri på Öland. Vi använder förstklassig svensk furu och penselmålar dörren med linoljefärg.

Önskar du även fönster så tillverkar vi givetvis det också. Meddela oss bara vad du tänkt dig så ritar vi och inkluderar dem i offerten.

Varje dörr är unik och byggd efter de mått, önskemål och budget som ditt projekt kräver. Dörren kan varieras i det oändliga för att passa precis till din fastighet. Du väljer själv vilken panel, ljusinsläpp, lås, gångjärn etc som dörren ska ha. Du får då direkt ett uppskattat pris. När du är klar beställer du enkelt och kostnadsfritt ritningsunderlag och offert av oss genom att checka ut i kassan. Är du nöjd med ritningarna och offerten sätter vi igång att hyvla virket till din nya dörr.

Swirl med hyvel

Om paneldörrar

Halvfranska spegeldörrar (eller halvfranska fyllnadsdörrar som de också kallas) är uppbyggda av ett ramverk och speglar (också kallat fyllningar).

Speglarna har samma utseende på dörrens in- och utsida och kan röra sig i förhållande till ramverket. Det är mycket viktigt att de kan det eftersom de måste kunna få svälla och krympa beroende på fuktigheten, annars riskerar de att spricka.

Utrymmet mellan speglen som vetter mot utsidan och den som vetter mot insidan fylls med isolering. Vi använder bara miljövänliga träfiberskivor som isolering.

Många tillverkar därför speglarna i något modernt material som tex MDF. Vi tillverkar däremot alltid speglarna i massivt kvistfritt trä precis så som de bästa dörrarna gjordes förr i tiden. Ska det vara äkta så ska det vara äkta resonerar vi.

Halvfranska dörrar skiljer sig mot helfranska genom att speglarna sitter direkt i ramträt i halvfranska dörrar medans de helfranska dörrarna har en rikt dekorerad list mellan speglarna och ramträt. De halvfranska dörrarna får därför en enklare form och ger ett mer diskret intryck. Spegelytorna blir också större för en halvffransk dörr (se bilden nedanför med tvärsnitt av båda dörrtyperna som jämförelse).

Swirl med hyvel

Pardörrar och enkeldörrar

Ytterdörren finns både som enkeldörr och som pardörr. Pardörren kan beställas med två lika breda dörrblad (symmetrisk) eller med olika breda dörrblad (osymmetrisk).

Symmetriska pardörrar har två lika breda dörrblad. De har ett mer traditionellt utseende och ger större plats till ett ljusinsläpp i övre spegeln men i gångdörren kan upplevas som smal, i synnerhet om dörrens bredd inte är så stor.

Osymmetriska pardörrar har två olika breda dörrblad. Dörrbladet där dörrens handtag finns (gångdörren) är bredare än det andra för att göra dörren mer bekväm och praktisk att använda, i synnerhet om pardörren inte är så bred. Skillnaden i bredd för osymmetriska pardörrar döljs visuellt genom att det finns två lodräta lister, där den ena täcker för springan mellan dörrarna och den andra bara är för dekorations skull.

Swirl med hyvel

Fakta om dörren

Dörrblad

Tillverkas i 100 % förstklassig furu. Dörrbladet är 72 mm tjockt och består av en kraftig ram samt speglar. Ramen är spegeldörrens stomme och är byggd i massiv furu som är sågad, hyvlad och ihoplimmat för bästa formstabilitet. Ramen är sammanfogad med kraftiga tappar i fyrkantiga tapphål precis som förr. Ramens yta är i det närmaste helt kvistfri. Dörrspeglarna görs av kvistfri furu och har samma utseende på dörrens in- och utsida. Utrymmet mellan spegelytorna på ut- och insidan är fyllt med isolering av träfiber. Speglarna är lösa i förhållande till ramen så att de kan röra sig beroende av fuktighet och temperatur.

Karm

Karmen tillverkas i massiv furu med dimensionen 52×115 mm. Karmens insida har en infräst svanhalsprofil som matchar profilen runt speglarna. Tröskeln tillverkas i bok (kan även fås i ek mot tillägg).

Låskista

Assa 2002 (kan bytas till Assa 8765 eller mot tillägg till FAS 40B7) med slutbleck.

Gångjärn

Assa N3248-110 TMKSS (kan bytas till kulturgångjärn mot tillägg).

Glasning

Glasen fästs med äkta, glasdelande spröjs och kitt. Spröjsen som är 26 mm breda har en vacker svanhalsprofil som ger en levande ljusöppning med djup i spröjsen. På dörrens insida sätts en hel ruta i en ram med tätningslister. Rutan och ramen går att ta bort för att underlätta putsning av glasen. Glaset är som standard 3-4 mm floatglas (beroende på glasets storlek) men kan bytas mot andra sorters glas mot tillägg.

Ytbehandling

Dörren levereras grundmålad med linoljefärg utan extra kostnad. Dörren kan även fås färdigstruken för hand mot tillägg.

Scroll to Top